Receptuur voor 12 personen

Voor de Tian:
2 courgettes
2 aubergines
4 uien
8 tomaten
2 gele paprika’s
2 winterwortels
olijfolie
1 rode peper
1 lt rozemarijn, gehakt
1 lt venkelzaad, gemalen
sap en seste van 1 citroen
peper en zout

Voor de skrei:
1 skrei van 3 kg
1,5 kg aardappelen (nicola)
3 el maïzena
5 el geklaarde boter
2 eigelen

Voor de saus:
Graten van de vis
3 sjalotten
35 cl witte wijn
35 cl Noilly Prat
sap van 3 sinaasappelen
600 gr crème fraiche
3 takjes rozemarijn
zout en peper

Skrei (kabeljauw) a la bocuse met een schubbenvel van aardappel in vissaus met een variatie op Tian Provencale

Voor de Tian:
Maak van de olie, citroensap en seste, rode peper, venkelzaad, rozemarijn en peper en zout een marinade. Snijd de kap van de paprika en haal het zaad en de lijsten eruit. Schil de winterwortels met een dunschiller. Was de aubergines, tomaten en de courgettes. Schil de uien, maar laat ze heel. Snijd de verschillende groenten in gelijke plakken van 2 a 3 mm dik. De wortel wat schuin snijden, zodat ze even groot worden als de rest. Marineer de plakjes voor een uur. Zet de plakjes daarna rechtop tegen elkaar aan in 12 ronde rvs ringen, die op een bakplaat staan met bakpapier. Besprenkel het met de overgebleven marinade en laat 1,5 uur in een oven op 120 graden garen. De groente wordt zo boterzacht, fondantachtig. Haal vlak voor de presentatie uit de ring op het bord.

Voor de skrei:
Fileer de skrei en verdeel de filets in porties. Zorg dat de porties enigszins plat zijn. Schil de aardappelen. Schaaf ze in dunne plakken en steek hier rondjes uit van 18 mm doorsnede. Blancheer ze kort in kokend water en spoel snel koud. Vermeng de maïzena en geklaarde boter met elkaar en haal de aardappelschijfjes erdoor. Bestrijk de filet aan 1 kant met eigeel en plak de aardappelschijfjes er dakpansgewijs op vast, alsof het schubben zijn. Leg weg in de koeling. Bak vlak voor de presentatie in olijfolie in een pan met anti aanbaklaag. Tijdens het bakken niet aan de filets komen, ze laten vanzelf los. Serveer met de aardappel schubben aan de bovenkant.

Voor de saus:
Snipper de sjalot. Zet de witte wijn, Noilly Prat en de sjalot op het vuur in een steelpan en kook tot de helft in. Voeg wat graten toe en kook weer verder in, tot 2/3. Voeg de crème fraiche erbij en roer door. Zet in een ander pannetje het sinaasappelsap op het vuur met de rozemarijn en laat inkoken tot een siroop. Voeg de crème fraiche saus bij deze siroop. Laat een kwartier trekken en zeef de saus. Voeg een klontje boter toe en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Presentatie:
Schep wat saus als een spiegel op een zwart bord. Leg uit het midden, aan de ene kant een stuk vis en aan de andere kant een tian in de saus, zodat er aan 1 kant een ruime rand overblijft. Spuit 7 streepjes ketchup op de saus, naast de vis. Trek dan met de achterkant van vork een streep door het midden van de streepjes ketchup. Zo krijg je een mooi bloemmotief.

Serveer met een heerlijk glas Franschhoek Sauvignon Blanc, niet te koud, een graad of acht.

Prosit!

Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.